2 Ağustos 2011 Salı

açılımlar ve tanımlar....

sürdürülebilir tarım nedir?
Tarım, gıda zincirinin birincil üretim olarak tanımladığımız başlangıç noktasıdır. Sürdürülebilir Tarım, yeterli ve kaliteli gıda maddesinin uygun maliyetlerde üretimini, tarım yapılan arazinin, çiftçilerin, çevrenin ve doğal tarım kaynaklarının korunmasını geliştirecek sistem ve uygulamaları içerir.
sürdürülebilir tarım'ın üç boyutu
çevre boyutu
Sürdürülebilir Tarımın çevre boyutunda başarı sağlanması için öncelikle doğal kaynakların korunması ve tüm sürdürülebilir tarım sistemlerinin temel taşları olan ekosistemlerin mümkün olduğunca geliştirilmesi gerekiyor.
Ayrıca toprak verimliliğini koruyacak, erozyonu, kirliliği, tuz artışını, tarıma elverişli arazilerin ve biyolojik çeşitliliğin azalmasını önleyecek sorumlu ürün yetiştirme uygulamaları yapılmalı ve niteliğini ve niceliğini korumak için suyun sorumlu ve sınırlı kullanımı gerekiyor.
Bunların yanı sıra enerji verimliliği, sera gazlarının ve diğer emisyonların azaltılması, hava kirliliğini ve küresel ısınmayı durdurmada hayati önem taşıyor. Önemli bir diğer konu ise gıda zincirinin tüm safhalarında hayvan sağlığının korunması. Bu nedenle hayvan hastalıklarının eradikasyonu için hızlı ve planlı hareket edilmesi gerekiyor.
toplumsal boyutu
Sürdürülebilir tarım politikalarının oluşturulabilmesi, temel toplumsal bakış açılarının dikkate alınmasını gerektirir. Çiftçiler, tarımda çalışanlar ve aileleri için çalışma ve yaşama koşulları iyileştirilmeli, bu kişilere becerilerini ve yeteneklerini geliştirme fırsatları verilmelidir.
ekonomik boyutu
Tarım faaliyetlerinden geçim sağlayabilecek koşulların oluşturulması için sürdürülebilir tarımsal üretimin pazara yönelik olması ve tüketici ihtiyaçlarına karşılık vermesi gerekiyor.
tarım politikaları...
Sürdürülebilir Tarım için, tarım politikaları en öncelikli konular arasında yer alıyor. Sürdürülebilir tarım için etkili bir sistem oluşturmak konusunda devam etmekte olan mücadele, çok geniş kapsamlı politikaların oluşturulmasını ve gerçekleştirilmesini gerektiriyor. Bu nedenle tarım ve kırsal kalkınma politikaları aracılığıyla sürdürülebilir tarım ve uygulamalarının teşviki, kamusal ve özel girişimlerin gelişebilmesine olanak verecek bir çerçeve sunulması yoluyla desteklenmeli; çevreye zarar verebilecek uygulamalara karşı önlemler alınmalı ve iyi tarım uygulamaları desteklenmelidir.
Örneğin toprağın vahşi sulanmasına, gübrelenmesine ve yanlış ilaçlanmasına, hayvan besleme yöntemleri üzerinde yapılacak yenilikçi çözümlerle hayvancılık kökenli sera gazı etkisinin azaltılmasına karşı etkin eğitim ve kontrol önlemleri alınmalıdır. Bu nedenle farklı tarım sistemleri (örn. geleneksel, entegre, organik, karma, ürüne özgü sistemler ve daha başkaları) sürdürülebilirliğe katkılar sağlamak koşuluyla birbirlerinin tamamlayıcısı olmalıdır. Bu şekliyle uygulanacak entegre tarım; gıda üretimi, kârlılık, güvenlik, bitki ve hayvan sağlığı, çevrenin korunması ve sosyal sorumluluk konularını dengeleyecek şekilde yararlı doğal süreçlerle modern teknolojiyi birleştirerek sürdürülebilirliği sağlayacaktır.
Gıda Zincirinin İlk Halkasından İtibaren Sürdürülebilirlik
Tarım, gıda zincirinin birincil üretim olarak tanımladığımız başlangıç noktasıdır. Tarım; su, hava kalitesi, iklim, toprak ve biyoçeşitliliğe etkileri ile gıda zinciri içinde ortaya çıkan çevresel etkileri oluşturan önemli bir faktördür.
Gıda ve İçecek Sanayi tarımsal üretimin büyük bir kısmını satın almaktadır. Sektörün verimliliği, sağlıklı ve sürekli hammadde teminine bağlıdır. Çevrenin endüstriyel kaynaklı kirlenmesi tarımsal faaliyetleri doğrudan etkilemektedir. Yanlış sulama uygulamaları, yanlış zirai mücadele ilaçları ve gübrelerin kullanımı tarımsal faaliyetlerin sürekliliğine etki eden faktörlerdir.
Bu nedenle endüstrinin uzun vadeli olarak sağlıklı ve başarılı şekilde devamı için tarım sistemlerinin sürdürülebilirliği çok önemlidir. Sürdürülebilir tarım, ürün güvenliği ve yüksek kaliteli ürünler sağlamak için güvenilir ve korunmuş bir çevrenin önemi büyüktür. Gıda ve içecek şirketleri ham madde üretim aşamasına dâhil olmasalar da tedarikçilerini sürdürülebilir tarım girişimleri konusunda etkileyecek çalışmalar yapıyorlar.

Hiç yorum yok: